fredag 9 april 2010

Down on Partchman farm..

Det finns Prog och så finns det Prog ! Enligt denne James Coburn look-a-like ( Harry Partch ) så är vår västerländska musik en musikalisk konspiration. Det finns ingen logisk förklaring till våra tolv toner. I Mellanöstern används det kvartstoner, ett pittoreskt inslag för många, men hemvävt och välljudande för vissa musiker & lyssnare. Men vår Harry gick steget längre, mikrotoner las till La Scala...Den enda riktiga skalan !

43 toner mitt herrskap, too many notes kanske nån säger. Hur låter det då ? Ja scrolla fram till 8 45 i klippet...Yngwe Malmsteen skulle jubla av glädje, 31 toner till på greppbrädan.


3 kommentarer:

Peter sa...

Det finns en sida på nätet där man kan ladda ner inspelningar av Partchs musik. Det låter väldigt speciellt, minst sagt. Sen finns ju den där skivan Weird Nightmare men versioner av Mingus-låtar spelade på Partch-instrument. Elvis Costello och Vernon Reid medverkar bl.a.

Dr.Soda sa...

He..he..Jag visste att du hade koll på karln.Det är så jävla bra när han brakar i med orgeln efter ca 50 sek i klippet och det låter för...JÄÄÄVLIGT...kul & säkerligen efter att tag kanske bra?? Harry lime theme eftersökes...

Peter sa...

Jo, han är bekant för undertecknad. Han är ju lite i samma tradition som Zappa och Beefheart, speciellt Beefheart. Det låter ju lite som Trout Mask Replica ibland. Excentrisk hobo-weird-americana, typ.