måndag 21 januari 2008

Det är tydligen skillnad på tobak & tobak...


Jag är en av dessa som tycker att kaffe & cigg tillhör livets små glädjeämnen, lite guldkant i vardagen. Och när en giftpinne kan avnjutas i ett sceneri som ovan kan det faktiskt upplevas som ren & skär katharsis för lungor & själ. Men ingen rök utan eld...Den nyligen genomförda skattehöjningen på div. tobaksprodukter är minst sagt både oskälig & står knappast i proportion till varandra. För nu görs det skillnad på tobak & tobak. Skattehöjningen på rulltobak är ca 70-80 % mer än på vanlig cigg. Varför det ? Ett av incitamenten till att rulla själv, förutom att aromen blir mycket fylligare & mer njutbar, är att det blir billigare. Men nu är det inte det så längre. Varför skall vi som rullar själva straffas hårdare än de andra. Nu är det ju så att majoriteten av rökarna inte rullar själva, då skulle knappast skatteupplägget sett ut som det nu gör. Vi är en sån liten grupp så vi kan inte göra nåt stort väsen av detta och ingen opinion kommer således heller inte att göra väsen av sig. Hälsoministern kan sova gott om nätterna..zzzz
Men hur slår detta mot tillverkarna av rökverk. Swedish Match är störst på marknaden, men spelreglerna ändras ju för mindre producenter. De skall tävla om samma köpare, samma marknad, men helt plötsligt bestämmer sig regeringen för att just din produkt skall få ett större skattepåslag. Jag som i min enfald trodde att den sittande regeringen skulle gynna småföretagen. Det verkar nästan som att regeringen vill reglera marknaden, detta för tankarna till de gamla Sovjet staterna. Men allt är ok, för alla vet vi ju att hur skadligt det är med rökning. Låt oss ponera följande resonemang. Helt plötslig höjs skatten på läsk, men inte för produkterna coca cola, sprite & fanta. Men de som saluför lite mer obskyr kalasmust typ, loranga, krusbär osv. De får en skattehöjning och tävlar inte längre på samma vilkor. Det har tillräckligt svårt ändå med tanke på hur mycket kapital coca-cola company öser ut på reklam. Men inte är det väl skillnad på läsk & läsk säger ni.....Men vi tackar gud för att de ÄNTLIGEN sänkt vinskatten !! Nu ändrar doktorn sina kostvanor till rödtjut & smuggelcigg.
Till next time, simma lugnt...

5 kommentarer:

Peter sa...

Bra resonemang där, Soda! Sedan används ordet "rökverk" alldeles för sällan.

Z sa...

Rökverk.
Glöm inte piprökning. Inte många som ägnar sog åt den njutningen numera.
Själv är man uppväxt i farsans dimmor
av Borkum Riff.
"Hur fan kan folk röka sånt där föörbannade cigarettsnitt" sa en annan bekant som gjort sin piprökning
till en konst.

Peter sa...

Helt rätt med piprökning. Under min glada lumpartid körde jag själv pipa...mycket praktiskt på övning då man slipper böka med en massa ciggpaket. Rökverk.

Z sa...

Men nu är det slut på det roliga för min del, utom när det vankas spånken.Då blir det en cig ibland.

Dr.Soda sa...

He..he..cigarettsnitt. Ett nytt uttryck för doktorn. Ja i de bästa av världar vore det kanon om man kunde hålla sig till feströkning. För övrigt så fanns det ett gammalt borlänge band som hade den goda smaken att kalla sig just för " Borkum Riff ", typisk blg-humor. Rock on!