torsdag 5 augusti 2010

Valzheimer...


Ja nu är morsan på hemmaplan igen. Hon syns här till vänster på bilden på sin 80-års dag tillsammans med bror , hans son & barn. Ja när jag hämtade hon på avd 24 i Falun så fick jag en lapp av en sköterska där det stod följande : Du har observerats och bedömts ha en demens av typ Ahlzeimer. Du har blivit utredd med skiktröntgen av hjärnan och man ser " åldersförändringar " förenliga med din demens.
Jaha...Ingenting om vilken typ av demens, finns flera varianter , eventuella åtgärder för att motverka sjukdomsförloppet. Utan det hele avslutades med att det finns ingen medicinsk indikation för ytterligare utredning eller behandling. Utan som helst motivering. Skall det vara så ? Det enda som rekommenderades var en vårdplan, hemtjänst. Jag trodde att det var praxis att läkaren tog sig tid och mötte upp med de anhöriga innan avhämtning. Man får en lapp med sig hem, ungefär som från skolan , jaha ok morsan har ahlzeimer. Som vilken bagatell som helst.
Ja nu stod jag på mig och ville prata med en läkare, han var iofs tillmötesgående och trevlig. Jag frågade om ev bromsmedciner, men det var ingen vits med såna eftersom de ger så mycket biverkningar ( vilket säkerligen är fallet ) och bara brukar ges till såna som är yngre , ca 50-60 år. Det kändes på nåt vis som om man passerat 80 bast så är det ingen vits att lägga ner tid & pengar på nån patient , då är man förbrukad . En vagt ställd diagnos sen långvården nästa.
Jag nämnde för läkaren att morsan kan vara riktigt pigg och alert i flera veckor innan de här totala förvirringsfaserna uppkommer. Ja det stämmer ju inte med vår diagnos sa han. Han reserverade sig och sa att det låter lite konstigt , kanske det ev kan vara nåt annat med medicineringen ( fast värdena var bra ang medikamenten ) . Ingen information heller i form av blanketter om sjukdomen , hjälpföreningar, stöd osv. Nu får man gissa sig till att det antagligen är nån slags vaskulär demens , lewy body demens kanske ihop med för lite blodförtunnande medicin, eller en blanddemens , vad faan vet jag ? . Vanlig ahlzeimer är ju en gradvis försämring av de kognitiva och de motoriska förmågorna. Och så är ej fallet än så länge , utan sjukdomen flukturerar. Ja i alla fall..det finns inget att göra. Det är bara att stå vid kajkanten och sakta se skutan sjunka...Simma lugnt.

2 kommentarer:

JE sa...

Skrämmande att en analys av en magnetröntgen lämnas på en papperslapp utan efterföljande personligt möte med läkare. Vart är vi på väg? Vilket elände - jag lider med er. Men M är ju en riktig fighter, så hoppas hon orkar kämpa sig upp till ytan igen.

Dr.Soda sa...

Ja man har ju inte upplevt så mycket av vårdapparaten ( gudskelov ) , bara hört talas om nedskärningar och dylikt. Men den " mänskliga " sidan som borde vara en del av bemötandet verkar ha fått strukit på foten rejält. Tänk på alla dem som inte har någon anhörig som ställler upp, uschh.

Ja nu är hon hyfsat pigg igen, man får försöka leva i nuet. För det kommer ju att dyka upp igen. Rock on...