fredag 17 september 2010

Valanalys en dag INNAN valet...


Ja imörrn får mannen som syns vart 4:e år i rutan , Sören Holmberg , äntligen sitt lystmäte. En valvaka utan Sören är som kaffe utan cigg , halva kostcirkeln med andra ord. Ja varför gick det som det gick då ? Det finns naturligtvis många anledningar men dessa fyra faktorer tror jag är signifikanta.
1. De unga väljarna : Vädigt många förstagångsväljare i detta val och procenten unga väljare mellan 20-35 år ligger omkring ca 20 % . 80-talisterna präglas av ett indviduellt synsätt , du själv skall vara i centrum , det ör dina behov som skall tillfredställas ( råkar du ha jobb så är en skattesänkning på ett par hundralappar tillräcklig i sig för att få din röst ) , du skall ha dina 15 minutes of fame. En reaktion på det kollektiva tänket som 60-talisterna präglades av. Och naturligtvis så appelerar alliansens arbetslinje. Det är klart man vill ha ett jobb och när du är ung tror du fortfarande att allt är möjligt. Det är ingen som vill höra att det finns ett skyddsnät ifall du ej får ett arbete. Det är som alla som söker till IDOL. Alla vet att de är bäst och kommer att vinna , men tyvärr så kommer verkligheten i kapp många senare. När du varit arbetslös i flera år eller kanske blivit sjuk så ter sig verkligheten annorlunda. Men i det ungdomliga sinnet finns ej den risken , jag blir inte sjuk eller arbetslös. Det kommer aldrig att hända mig , jag skall lyckas. Tyvärr så finns det så många andra variabler som påverkar arbetsmarknadspolitiken. Denna väljargrupp kommer antagligen att rösta annorlunda när de varit med ett par vändor om inte det blir en högkonjuktur utan dess like. Den rödgröna rörans kritik mot den sittande regeringen blir därför verkningslös i denna grupp. Den unga väljargruppen har inte själv någon större erfarenhet av att ha kommit i kläm mellan stolarna. De tror på gott & ont verkligen på arbetslinjen att alla kan få jobb. Vilket är en omöjlighet....De kommer alltid att vara en viss del inflationsbekämpare , arbetslösa 3-4 % , som kommer att få betala priset för arbetarnas skattesänkningar.
2. Bland den äldre väljarkåren , 30-40 & 50-talisterna är en majoritet sossar. Hur kan jag påstå något dylikt tänker ni ? Ja under ett halvt sekel så regerade sossarna framröstade av denna grupp. Idag byter väljarna parti i mycket större utsräckning än de gamla väljarna som nu börjar bli till åren. Incitamenten att rösta när du är 70-90 år på ålderns höst och välja den inrikting samhället skall få i framtiden tror jag ej är så inressant. Du har det mesta av livet bakom dig , det är roligare att fokusera på barn-barnen. Och sitter du själv som änkling på ett ålderdomshem med krämpor hur mycket energi finns det att gå till valurnan ? Tyvärr så kanske tankarna på en annan urna är mer framträdande. Det är en förklaring till sossarnas nedgång..
3. Personval : Tyvärr så röstar många mer idag på personkulten än själva ideologin och åsikterna. Och tyvärr så är Mona Sahlin i det hänseendet ingen höjdare, hon framstår för många väljare som sävlig och seg och ser ut att vara i behov lyckopiller. Hennes engagemang syns ej i tv-rutan som exempelvis Reinfeldt eller terriern Maud Olofsson. Jag är väl inget större fan av deckarförfattaren Bodström men med han som slagträ i rutan tillsammans med Maria Wetterstrand hade definitivt många väljare tillkommit de rödgröna.
4 Ja tyvärr så skall det alltid finnas en syndabock för det rådande klimatet. Och i och med SD:s framfart så försvann en del av den rödgröna rörans röster. Missnöjet med arbetslösheten riktas mot invandrarna istället för den rådande politiken. Många av SD:väljare är lågutbilade, arbetslösa osv. Alltså en väljarkår som tidigare valt den rödgröna röran. I vissa fall så blir alltså en röst på SD indirekt en röst för alliansen.
Ja på söndag får vi se om Herr Holmberg och de andra analytikerna kommer fram till samma sak som oraklet från Åselby. Over and out from Dr.Soda...
- Don´t take my word for it -

Inga kommentarer: