torsdag 11 september 2008

Dr.Soda analyserar den ökande parrådgivningen..




Men först av allt så tar doktorn död på myten att alla terapeuter är gamla nuckor med långa tweedkjolar & humanistglasögon, inget kan vara mer fel. Dessa galanta damer visar på motsatsen. De har säkert fått höra , gång på gång , hur mycket deras hjälp har betytt för sina klienter. Men de är inte bara terapeuter, de är kvinnor också. Enda gången de antagligen fått beröm för sitt vackra yttre i sin yrkesutövning är när de haft en sexmissbrukare på divanen. Funderar på att sammanställa en lista på de vackraste terapeuterna i Norden precis som den lista jag gjorde på riksdagens snyggaste ledamöter..Men nu till analysen ang socialstyrelsens rapport om den ökande parrådgivningen..
Precis som alla relationsexperter vet så utspelar sig de mest kritiska punkterna i ett förhållande omkring 1 år , 7 år & 13 år. Och denna nya rapport visar just på det...Det är just under dessa faser som frekvenserna på besöken är högst. Siffrorna visar hur många par i Svedala som 2007 sökt hjälp hos terapeuten..
1-4 år : 4118 par
5-9 år : 5851 par
10-14 år : 4347 par
Sedan minskar det drastiskt....Men varför inträffar just de kritiska faserna i denna tidsrymd om vi bortser från alla de indivduella variationerna. Dr.Soda har svaret...
Det första året i ett förhållande står passionen & förälskelsen högt i kurs, vi är höga på dopamin och lever i ett lyckorus. Vi ser ej partnerns skitiga trosor & kalsonger. Toalettlocket som inte är nedfällt, den obäddade sängen, disken med gamla räkskal från förra veckans fest..osv Samtidigt så minimerar vi dessa saker och håller efter för att göra ett gott intryck på partnern..Vi håller ut i ett år..Sen tar orken slut och bråken tar vid..
Ja om vi klarar den första fasen som kommer nästa omkring 7 år. Detta är naturligtvis lite beroende på hur gammal man är när man ingår relationen. Men vi tar ett exempel på ett ungt par som träffas omkring 20 års -åldern. De studerar eller jobbar på samtidigt som den biologiska klockan tickar på...Parmidagar och resor, ständiga besök hos svärföräldrar..sen kommer BOMBEN! Barn & husköp....Oj då tänker vissa..Jag som tyckte vi hade det så bra...Hmm vill jag verkligen skaffa barn med denna man eller kvinna, skall jag leva livet ut med denna varelse i ett rött hus på landet med vita knutar...Vips så var den relationen väck...
Den sista fasen omkring 13 år. Paret är nu i ca 35 års åldern och har ca två barn i genomsnitt. De har levt ihop sedan unga år och då kommer tanken, jaha..var det så här livet skulle vara ? Men än är det inte försent att göra slut. En "lycklig singel " dyker upp bland kroglivet och festar runt och hoppar från blomma till blomma. Allt för att ta igen det alla kompisar gjorde när man själv satt hemma med blöjbyten...Det är i denna fas som det oftast dyker upp halvsyskon. Man börjar om igen med nya svärföräldrar, parmiddagar osv...
Missa inte Dr.Sodas nästa blogginlägg då jag förklarar varför mer par söker rådgivning på Gotland gentemot Värmland....
Over and out from Soda...




2 kommentarer:

Peter sa...

Klokt och vältaligt får man säga. Men nuförtiden skjuts ju premiärbarnet upp tills föräldrarna är i 35-årsåldern. Har detta några konsekvenser? Vad säger doktorn?

Dr.Soda sa...

Visst, mitt resonemang bygger på att de flesta träffas omkring 20-års åldern. Vilket fortfarande är fallet i mindre städer och ute på vischan. Det finns en klar korrelation mellan ålder & första barnet och var du bor. Men du har helt rätt ! De senaste åren har vi sett detta fenomen i storstäderna. Allt fler förstagångsföderskor dyker upp omkring 35-års åldern. Vad jag vet så finns det ingen forskning på de paren som börjat närma sig den kritiska 13-års gränsen eftersom detta är en ganska ny företeelese. Men vissa par borde nog närma sig den fasen, vad händer då ? En synnerligen intressant fråga Peter. Konsekvenser..hmm...Om paret beslutar sig att gå skilda vägar i omkring 50-års åldern så försvårar ju det möjligheten för kvinnan att få barn. Men faktiskt på senare tid, enstaka fall visserligen, så har vi sett kvinnor som blivit mammor i 50-60 års åldern. Driften att få barn med sin tvillingsjäl finns där. Men för de flesta kvinnor är barn kört vid det laget. Det jag skulle kunna tänka mig är att männen söker sig till yngre partners, när de gör slut i 50-års åldern. Finns några exempel, iofs inte så representativa eftersom de är kändisar.Tommy körberg snart pappa, Clint Eastwood pappa i 7o års åldern osv..Sen kan jag även tänka mig att vissa enstaka par försöker adoptera..Rent allmänt så tycker jag att det är bra att premiärbarnet skjuts upp till 35-års åldern. Det är alltför många "barn " som skaffar barn..
Eller som sly and the family stone en gång sjöng : babies making babies..