måndag 27 april 2009

Grannyran, otillåten reklam ?


Ovan synes glada nunor från blockbustern Grannfejden, kanske kan Rickard Sjöberg , postkodslotteriet vackra omslagspojke medla i konflikten. Ett litet bidrag till hans gelikar så kanske grannfejden kan övergå till grannyra istället ? Doktorn har två skarpa invändningar till den så kallade yran.
1. Postkodslotteriets massutskick börjar gå mig på nerverna. Problemet är att unika tipstecken, lottonuffror, kenorader här är utbytt mot en kod som vi alla har gemensamt i närområdet, nämligen postnumret. Visst man väljer själv om man vill spela, men det som skiljer är att Tv 4 :s guldkalv spelar på folks rädsla att missa storkovan. För tro mig , har någon granne vunnit så dröjer det inte länge innan du får reda på det. Det snackas mycket om spelmissbruk i dessa dagar, och denna företeelse med grannyran är ett missbruk i sig. Den ensamstående mamman som går på socialbidrag kanske inte vill veta att hon missat 500 000 bagis. Vilken ångest att ständigt behöva bli påmind om, varför köpte jag ingen lott, VARFÖR ?? ? Psykologiskt rävspel som går under nån slags välmenande gemenskap grannar emellan. Ett kallt och medvetet kalkylerande av nån beteendeveteare, utan etik & moral, som utformat den glassiga broschyren. Detta är i mitt tycke både anstötande och borde så till vida vara olagligt. Vilken nämnd är ansvarig för översynen av direktreklam ? En anmälan borde göras...
Den andra punkten är mer löjeväckande. Bara begreppet " grannyra " i Sverige är ju hysteriskt roligt. När vi är på väg ut i trappen och samtidigt hör att den andra grannen tar på sig skorna...Ja då brukar många vänta tills fältet är fritt så att säga. Ett pliktskyldigt och muttrande hej blir vi tvungna att delge grannen om vi råkar springa på varandra i trappan. En stereotyp av svensken, ja visst. Men inte desto mindre sann i vissa fall. Enda gången grannarna är yra i Svedala, då är det sprit med i bilden. Tv 4 satsar på yra, men i tv3:s grannfejden är goda råd dyra !
Over and out from Dr.Soda...

Inga kommentarer: