tisdag 12 maj 2009

Den medberoende terapeuten...

Ja Gabriel Byrne får belysa ett allvarligt problem som få känner till och ingen pratar om. Om Byrnes rollfigur är medberoende är en annan femma. Har bara sett ett avsnitt av serien. Gabriel sköter sina kort väl, spelar lågmält bra och gör minsta möjliga. Ja men nu var det relationer och trasiga terapeuter som skulle avhandlas. Medberoende brukar oftast utvecklas av vuxna barn till alkoholister. Ett altruistiskt omhändertagande av utagerande, svartsjuka, emotionellt instabila partners. I media är det oftast den "spännande mannen", med social status ( kriminell) med våldstendenser och missbruk. Skall man generalisera lite så är oftast mannen mer psykotisk i sin läggning medan kvinnan tenderar att vara mer neurotisk. Men ingen motberoende är den andra lik, det finns så många variabler som spelar in.



Det klassiska scenariot för att utveckla medberoende är följande :

- Pappan i familjen super och misshandlar sin fru och ibland även sina avkommor. Mamman i familjen lider av Florence Nightingale syndromet och skall till varje pris få den supande fadern på rätt köl. Rationaliseringar förekommer med ord som : Ja men han är snäll innerst inne. Barnen som växer upp i detta helvete får en snedvriden bild av hur en relation skall vara ( ingen ömhet, närhet, kärlek, respekt ) och tar med sig detta in i sina egna vuxna partnerrelationer. Inte så konstigt eftersom det är det enda de känner till. Medberoendet består i att barnen ej får vara barn, ej vara ett objekt för vilkorslös kärlek. Utan istället tvingas de bli " små föräldrar " och ta hand om den försupne pappan eller den labila mamman.

De enda stunder av ömhet, närhet som bjuds är när de tröstar, pysslar om nån av sina föräldrar. Det är detta som oftast i ett senare skede i livet förväxlas med kärlek.

Vare sig man vill eller inte så är det våra inlärda scheman vi fått med oss från uppväxten som formar oss i våra senare partnerval. Vi är marionetter känslomässigt sett, och det vi känner igen dras vi omedvetet till. Och eftersom äkta kärlek är obekant för oss skyr vi det som elden. Träffar den medberoende en partner som är snäll, stabil, ej svartsjuk, samma intressen. Ja då brukar man höra att : Ja du är jättetrevlig och snäll. Men jag känner ingenting för dig på det viset. De misstolkar kärlek med turbulenta, kaos-situationer, omhändertagande mot destruktiva partners som de väljer gång på gång. Alla har ansvar för sitt eget beteende och det är först när man inser det som man kan göra någonting åt det. Det är lätt att säga att alla män som misshandlar sina kvinnor är svin. Du har ett eget val... Skulle jag göra samma jämförelse skulle helt plöstligt många av de kvinnor jag stött på genom åren varit suggor. Men så är ju inte fallet, det finns naturligtvis ingen ursäkt att våldföra sig fysiologiskt eller psykologiskt på sin partner. Men det är först när man inser att man varit en idiot som man kan göra någonting åt det. Men många väljer att vara offer och ej ta anvar för sitt eget handlande.

Sociologen Nancy Chodorow menar att män som växer upp med missbrukande, våldsamma pappor själv upprepar samma mönster senare i livet. Tänk om allt var svart & vitt, tyvärr är det inte så enkelt. Den eviga kampen mellan arv & miljö. Det finns bara en förklaringsmodell utifrån deras akademiska inriktning. Det finns även här så många variabler att ta hänsyn till. Det finns gott om medberoende män, jag själv är ett lysande exempel på detta.

Vi skall avsluta dagens relationskurs med en övning som psykoterapeuten Barbara de Angelis brukar använda sig av. Mycket användbar för att få klienten uppmärksam på sin egen problematik. Att skriva problemet på näsan hjälper inte, man måste ge verktyg så att den medberoende själv förstår. Ja övningen var som följer..

Ett antal kvinnor fick skriva ner de fem viktigaste egenskaperna som de önskade se hos sin kommande drömpartner. Kvinnorna skred till verket med pennan i högsta hugg.
- Få se nu, humor är viktigt, skall kunna prata om känslor, kreativ, bra med barn, gemensamma intressen.

So far so good..Nu blev damerna ombedda att skriva ner vad som hade kännetecknat deras tidigare partners. Då blev det inte lika kul längre..
- Ehh, svartsjuk, kontrollerande, våldsam, emotionellt instabil, aggresiv.

Kvinnorna säger att de vill ha en sak i förhållandet men väljer det motsatta. Kan för den psykologiskt oinvigde tyckas helt absurt, men det är tyvärr vardag får många medberoende.

Avslutningsvis så fick kvinnorna skriva ner fem egenskaper som känneteckande deras far...

I´ll rest my case...

p.s ber att få återkomma med medberoende terapeuter. d.s



Inga kommentarer: