torsdag 4 juni 2009

Doktorn kryssar doktorn på söndag..



Närmare bestämt fil.dr i nationalekonomi Sören Wibe , tidigare socialdemokrat nu mer No.1 på junilistan. En av få politiker som har integriteten i behåll. En som vågar granska andra politiker nere Bryssel angående dubbelmoralen. De säger en sak till de svenska väljarna men röstar för det motsatta i i maktens boningar. Kritiskt tänkande är idag en bristvara, är det nån inom skola, omsorg, politik som rapporterar om missförhållanden blir denne utfryst. Alla tänker bara på sitt eget bo och tar inte ansvar för sitt beslutsfattande. Arbetsförmedlaren hänvisar till politikerna. Socialarbetaren hänvisar till socialstyrelsen osv. Bara skicka vidare, snart få du åka till Belgien om du vill överklaga ett beslut.


Idag tas ca 70 % av besluten som rör Sverige i EU. I och med Lissabonnfördraget kommer ännu mer av makten att flyttas från medborgarna. När inte medborgarna kan utkräva ansvar på hemmaplan för beslut som gäller deras liv utarmas demokratin. Medborgarna avskärmas och förtroendet för de styrande kommer att minska successivt. Och när vi protesterar upptäcker vi att det är försent, vi har själva gett dem verktygen & makten. Man måste tänka " the worst case scenario " för att se om det kommer att fungera. I goda tider fungerar alla styrelsesätt. Alla är nöjda och glada. Men vid kristider kommer oppositionen att växa. Oliktänkande har aldrig varit popuärt inom maktens boningar. Instrument som Fra-lagen kan användas som övervakning av medborgare med en hänvisning till rikets säkerhet osv. Det är i såna banor man måste tänka när ansvar skall utkrävas. Om medborgarna inte upplever att de har kontroll kan demokrati leda till anarki.
Makt korrumperar, makt missbrukas och när någon kommer med en invändning anklagas denne för att vara negativ och inte samarbetsvillig. Det påminner mer om en diktatur än en demokrati. Ett samarbete bygger på att ge & ta, konstruktiv kritik, kompromisser och inte en massa JA-sägare.
Valet är ditt på söndag, läs mer om Dr.Wibe här..http://www.dn.se/nyheter/chattar/chatt-med-soren-wibe-1.878462

Inga kommentarer: