fredag 28 augusti 2009

Propaganda från statens folkhälsoinstitut..

Hetsjakten på rökarna fortsätter. I en ny undersökning från statens folkhälsoinstitut berättas det om hur mycket rökarna kostar landstingen & kommunerna, hela 2,6 miljarder. Det slås även fast att rökare är sjukskrivna 8 dagar mer per år än icke rökare. Rapporten avslutas med att rökpauserna motsvaras av 6000 heltidstjänster per år. Och folk i allmänhet tror på denna vals. Att en undersökning från staten kan vara så partisk och icke objektiv är väl knappast något nytt under solen. Men att media bara prånglar ut nyheten utan att berätta hela sanningen. Tänk efter nu ute i stugorna. Tror ni svenska staten skulle tillåta försäljning av rökverk om inte det gick på pluskontot ? Naturligtvis inte ! Folkhälsoinstitutet myglar med bokföringen, tar bara upp utgifterna i deklarationen. Fakta i målet är följande...

- Statens beräkande inkomst för tobaksskatten år 2009 ligger på 10,5 miljarder. Tack vare rökarna så ligger saldot på plus. 7,9 miljarder mer till statskassan som fördelar ut detta till bla skola, vård , omsorg m.m. Men visst förbjud rökningen inom kommun & landsting bara. Mindre inkomst till staten blir ytterligare nedskärningar inom skola, vård & omsorg.

- Ang påståendet att det finns en korrelation mellan sjukdagar & rökare, betvivlar jag icke. Men har de matchat grupperna ? alla andra variabler då ? Finns bara ett samband, ingen kausalitet ( orsak & verkan ) i de flesta fall. Finns hur många andra faktorer som helst som påverkar sjukskrivning. Levnadsförhållanden, arbetsmiljö, kanske även vi kan räkna i sjukdom, eller vad säger ni ?? Folkhälsoinstitutet gör det sannerligen lätt för sig, en dåres diskurs. Ungeför lika korkat som att spetsa till statistiken ang att invandrare är överrepresenterade i brottstatistiken beroende bara på just det faktum att de är icke-svenskar. De ansvariga för rapporten skulle ha fått ett kraftigt IG på sin tenta i A-kursen för metod & statistik.

- Att rökapauserna motsvarar 6000 heltidstjänster skall appelera till de arbetslösa. En syndabock skall utses. Svensson i stugan tänker följande : Faan då, jag har kunnat fått jobb om inte de vore för di här jävla rökarna... Gudagens yxskaft. Varje något så när påläst person vet att koncentrationsförmågan, arbetskapaciteten sjunker kraftigt efter ca 45-50 min. En kort paus, helst i annan miljö gör att prestandan ökar. Alltså rökarna kommer att vara mer effektiva i sin arbetsutövning än de som icke röker. Om människor gör ett bra jobb överlag har bla med moral att göra. Det finns anställda som är tillgängliga hela tiden fysiskt, men som drar över på fikasterna ( kanske dags att förbjuda muffins & mazariner ? ), sms:ar och pratar i mobilen, eller bara går och drar benen efter sig i allmänhet. Men det blir för jobbigt att ta itu med de verkliga problemen. Det är lätt att sätta åt rökarna.

I Borlänge har vi den forne rektorn Ingemar Ström, numer pensionär och moderat, som stått på barrikaderna och smutskastat oss rökare i lokalpressen i tid och otid. Kan man inte ge en objektiv bild, för & nackdelar , så rekomenderar Dr.Soda Herr Ström att inhandla fågelfrö. Det finns fullt med hungriga duvor i Liljekvistska Parken. Over and out from Mr. Smoke to much...


P.s Expressens ledare tar även upp problemet, bra skrivet D.s
http://www.expressen.se/ledare/1.1686039/lovligt-byte-rokare

3 kommentarer:

Peter sa...

Lysande skrivet där doktorn!

Anonym sa...

Rökare kostar 2,6 samhället miljarder per år? Kolla upp det där igen och justera din argumentation. Rätt siffra (från FHI) är 26 miljarder.

Dr.Soda sa...

http://www.fhi.se/sv/Aktuellt/Nyheter/Rokfri-arbetstid-sparar-miljarder-for-kommunerna/